Fra skepsis til succes
Historien om Ørnberg Vin tager sin begyndelse i 2007, hvor Anders og Niels grundlægger deres vingård på Hvidelykkegaard. Her bliver de første 2.200 vinstokke med fortrinsvis grønne druer af sorterne Solaris, Ortega, Phoenix og Siegerrebe plantet i maj måned. Målet er fra starten krystalklart: Der skal laves friske, elegante, hvide og mousserende kvalitetsvine:
- Det er ikke længere nok med historien om, at dansk vin sjældent er drikbar vin. Det stadie er vi ved at komme over. Det skal være en kvalitetsoplevelse, når flasken åbnes og drikkes, siger Niels.
Det ambitiøse vinprojekt får en blandet modtagelse fra omgivelserne i den spæde begyndelse:
- Flere af vores faste kunder i gårdbutikken på Hvidelykkegaard syntes, at det lød spændende med planerne om en vingård. Men lige så mange mente, at vi var godt tossede at investere så mange penge og mere end 1000 årlige arbejdstimer i et så filantropisk projekt – vel at mærke ved siden af vores fuldtidsjob, husker Anders.
Anders og Niels tager imidlertid de negative reaktioner med ophøjet ro, og de er fra starten fuldkommen kompromisløse i deres tilgang til at producere vin. Omhyggelig udvælgelse af højkvalitetsdruer, optimal pasning og beskæring af planterne samt ihærdigt arbejde med at fremselske det friske og personlige udtryk i vinene, er en selvfølge for de to ambitiøse vinbønder, som løbende dygtiggør sig gennem sparring med en række tyske vinavlere fra det repekterede vinhus Weingut Johanninger.
Allerede i 2009 bliver al skepsis sat til skamme, da Ørnberg Vin med stor succes producerer sine første to hvidvine:
- Druerne var perfekt modne, med rekordhøje sukkerudbytter og en fin syre. Begge vine blev udsolgt i løbet af en måned, stort set uden at vi havde lavet markedsføring, husker Anders med stolthed i stemmen.