Ulkerup-sjælene hvisker i skoven

Foto: Claus Starup

7 kutteklædte "Ulkerup-sjæle" visualiserer den mytiske fortælling om det folk, som Christian d. 7. tvangsudflyttede fra deres skovlandsby i 1782.

Ulkerup-sjælenes genopstandelse
Flere end 200 odsinge leverede klapsalverne, da borgmester Thomas Adelskov d. 3. juni 2011 indviede 7 keramiske "Ulkerup-sjæle" i den fredede landsbytomt midt inde i Ulkerup Skov.

Figurerne er en realisering af billedkunstner Per Pandrups og keramisk formgiver Martin Nybo Jensens drøm om at bringe Ulkerup-folket tilbage til den landsby, hvorfra de blev fordrevet i 1700-tallet. Forud for indvielsen er gået syv måneders intensivt arbejde med ler, brænding og fundraising.

Kvægpest, armod og tvangsudflytning
Ulkerup var i århundreder en hengemt skovlandsby, hvor beboerne fortrinsvis levede af kvægdrift i form af løsgående kreaturer i skoven. I perioden 1735- 1749 blev Ulkerup ramt af den frygtede kvægpest, og det medførte gældsætning og armod blandt bønderne.

I 1782 besluttede Christian d. 7. at tvangsudflytte hele landsbyen som en direkte konsekvens af de netop vedtagne planer om at genrejse de danske skove.

Hvad mon sjælene hvisker om?
Mangelfuldt historisk vidnesbyrd er årsag til, at Ulkerup-folkets "forsvinden" altid har været omgærdet af stor mystik. Myten om at de hvileløse sjæle sommetider afholder møder i skoven, er almindeligt kendt blandt Odsherreds indbyggere. Man spørger sig selv: ”Hvad mon de hvisker om i Ulkerup-skoven?”