Ulkerup-sjælene hvisker i skoven

Foto: Claus Starup

7 kutteklædte "Ulkerup-sjæle" visualiserer den mytiske fortælling om det folk, som Christian d. 7. tvangsudflyttede fra deres skovlandsby i 1782.

Ulkerup-sjælenes genopstandelse
Flere end 200 odsinge leverede klapsalverne, da borgmester Thomas Adelskov d. 3. juni 2011 indviede 7 keramiske "Ulkerup-sjæle" i den fredede landsbytomt midt inde i Ulkerup Skov.

Figurerne er en realisering af billedkunstner Per Pandrups og keramisk formgiver Martin Nybo Jensens drøm om at bringe Ulkerup-folket tilbage til den landsby, hvorfra de blev fordrevet i 1700-tallet. Forud for indvielsen er gået syv måneders intensivt arbejde med ler, brænding og fundraising.

Kvægpest, armod og tvangsudflytning
Ulkerup var i århundreder en hengemt skovlandsby, hvor beboerne fortrinsvis levede af kvægdrift i form af løsgående kreaturer i skoven. I perioden 1735- 1749 blev Ulkerup ramt af den frygtede kvægpest, og det medførte gældsætning og armod blandt bønderne.

I 1782 besluttede Christian d. 7. at tvangsudflytte hele landsbyen som en direkte konsekvens af de netop vedtagne planer om at genrejse de danske skove.

Ulkerup-sjælene | Ulkerup Skov | Nykøbing Sjælland | Odsherred | Danmark

Foto:Fabian Ewald

Hvad mon sjælene hvisker om?
Mangelfuldt historisk vidnesbyrd er årsag til, at Ulkerup-folkets "forsvinden" altid har været omgærdet af stor mystik. Myten om at de hvileløse sjæle sommetider afholder møder i skoven, er almindeligt kendt blandt Odsherreds indbyggere. Man spørger sig selv: ”Hvad mon de hvisker om i Ulkerup-skoven?”

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Ulkerupvej

4572

Koordinater

Længdegrad : 11.658642379

Breddegrad : 55.868846147

Følg VisitOdsherred: