©  Foto:

Esterhøj & Esterhøj Stenen

Med sit storslåede panorama over Sejerø-bugten 89 meter over havet er
den gamle bronzealderhøj Esterhøj et af de mest populære udsigtspunkter i Odsherred.

Esterhøj Stenen - også kendt som Genforeningsstenen - lå oprindeligt på stranden nedenfor Høve skov, men blev anbragt på Esterhøj i 1920 til minde om at dele af Sønderjylland efter 56 års fravær blev stemt tilbage til Danmark.

Stenen er anslået til ca. 25 tons, og det tog 14 dage for 500 mand og 22 heste at slæbe den på en blokvogn de ca. 2,5 km gennem skoven, op gennem Høve Stræde, og op på højen. En stigning på 85 m. De 500 mand, der var med til at trække stenen, var alle medlemmer af de lokale idrætsforeninger.

Esterhøj er rig på historie. Sagnet beretter, at en trold boede i højen, hvor han omgav sig med store skatte. Den uudholdelige klokkeklang fra Asnæs og Vig Kirke fik ham dog til at fortrække, men forinden gemte han nøglen til højen under en sten på Klint.

Nøglen kunne man kun få fat på ved at løfte stenen og fjerne nøglen under absolut tavshed. Nogle karle fik løftet stenen, men pigen der skulle tage nøglen blev så begejstret, at hun råbte: 'Der er den!' - og så var den væk og Esterhøjs skatte forblev urørt.

Find vej til Esterhøj
For at komme til Esterhøj går man fra parkeringpladsen ved Høvevej 57 ad den markerede sti (150 m).

Følg VisitOdsherred: