De hemmelige oplevelser i Odsherred

De lokale anbefaler:

1: Lyset
Tag op på bakken ved Anneberg, lidt syd for Nykøbing Sjælland, og se lyset skinne igennem det store vindue på Glasmuseet. Bagefter kan du nyde udstillingen af Nordeuropas største private glassamling med alt fra oldtidsglas til moderne glaskunst. Skulle du blive sulten huser bygningen også en restaurant med en dejlig terrasse, hvorfra du kan nyde udsigten over Isefjorden. 

2: Gyngetur
I den sydlige del af Odsherred ligger den lille landsby Vallekilde, der huser én af Danmarks ældste højskoler; Vallekilde Højskole. Skolen blev stiftet i 1865 af Ernst Trier, en 29 årig teolog fra København. Her blev også Danmarks første øvelseshus (gymnastiksal/forsamlingshus) opført. Når du har nydt øvelseshusets smukke arkitektur, skal du liste dig ind i højskolens fantastiske have. Her finder du store gamle træer med gynger i. Hop op og giv dig selv en uforglemmelig oplevelse af vind i håret og latter i maven.

3: Triergraven
Når du alligevel er i Vallekilde, så skal du besøge Triergraven. Da Ernst Triers kone Marie dør, bliver hun først begravet på den lokale kirkegård. Men da Ernst bliver uvenner med folkekirken, bliver det ham forbudt at besøge sin kones gravsted. En sensommeraften får han derfor højskolens elever til at grave sin udkårne op, bære kisten gennem landsbyen og begrave hende lidt uden for byen. Der går en lille sti ud til graven. Hvis du ikke kan finde den, så spørg én af de lokale, og få også ham eller hende til at fortælle den gruopvækkende historie. 

4: De lokale nudister
Hvis der alligevel er for varmt i det sommerhus, du har lejet, og du ikke kan sove mere, så tag din cykel og besøg Rørvig Strand en tidlig morgen. I stedet for at kaste dig ud i bølgen blå med det samme, skal du bevæge dig lidt op ad stranden mod højre. Her vil du opdage, at de lokale bader ganske nøgne og soler deres kroppe uden tøj på i klitterne. 

5: Svedehytte
Hvis du kommer helt tæt på de lokale og lærer dem at kende, kan det være de vil fortælle dig, når der er et svedehyttearrangement. Og hvis du er heldig kan det være du bliver inviteret med. Inden du tager afsted, så forhør dig lige om påklædning og om du skal have lidt mad med til fællesbordet bagefter. Håndklæde til en tur i bølgerne er tit en god idé, da det ofte afholdes tæt på havet eller fjorden. Forbered dig på en mental ruchetur hvor du både kan møde skønheden i alting, ulve, indianere og andre arketyper fra dit dybeste indre. 

6: Kirkegården for folk uden hjerner
Nykøbing Sjælland Sindssygehospitals kirkegård er den eneste af sin slags i Danmark – en skovkirkegård med en bronzealder gravhøj i midten, hvilket giver den en hel særlig atmosfære. Den unikke kirkegård er næsten hundrede år gammel og et levn fra en periode i psykiatrihistorien, hvor patienter ikke bare tilbragte det meste af deres liv på hospitalet, men også blev begravet på hospitalets kirkegård. Hvad der gør kirkegården yderligere speciel er, at alle patienterne er begravet uden hjerne, grundet den påbegyndte indsamling af hjerner i 1945. Hjernerne ligger i dag i Risskov, Verdens største hjernebank.

7: Hamlets grav
Grevinge Skov er spækket med oldtidsminder fra stenalderen. Her kan du finde Hamlets Grav. Ifølge de gamle sagn skulle det være kæmpen Hamle, der ligger begravet i dyssen. 39 meter lang i fuld udstrækning med hovedet mod øst og fødderne mod vest! Man taler også om Shakespeares sagnhelt Hamlet. Men Hamlet siges at være begravet et håndfuld andre steder rundt omkring i Danmark, så man kan nok konkludere, at det heller ikke er den danske prins, der er blevet begravet på stedet. Men det gør ikke dyssen mindre imponerende. I dag er det en dejlig og fredfyldt skov, hvor man kan gå en stille tur og komme tæt på både natur og fortid. Der er registreret 10 fortidsminder i skoven. Heraf flere flotte flere tusinde år gamle stendysser fra bondestenalderen. En anden hemmelighed ved skoven er, at det er en af de bedste svampeskove i Odsherred. Specielt efter en lidt våd og varm periode vrimler det med svampe. Så det er oplagt at gå på svampejagt. Du kan både finde kantareller, rørsvampe, trompetsvamp og meget andet. 

8: Tyskernes hemmelige landingsplads
Når du alligevel besøger Hamlet grav, så slå et slag forbi tyskernes nødflyveplads, der blev skabt under 2. verdenskrig. Tyskerne fandt ud af at de kunne bruge de flade marker i den inddæmmede fjord op til skoven som landingsbane. Og bagefter kunne de trække flyene i skjul ind i skoven. Så vidt vides er der kun landet en eneste tysk flyvemaskine i krigsårene. Det var en lille Fischler Storch. Men ser man nærmere efter, kan man tydeligt se sporene efter tyskerne. Ud mod fjorden er der anlagt baner der er brede nok til, at en maskine med et vingefang på 13 meter kan rulle ind i skoven til en af de 10-12 standpladser, der blev lavet til flyene, som var helt dækket af trækronerne fra luften. Desuden kan man se rester af de skærver, der blev hugget og lagt på stierne for at gøre dem mere farbare. Over kanalen, der afgrænser skoven mod nord, blev der anlagt en bro, som flyene kunne rulle henover. Trods den diskrete placering kendte det engelske efterretningsvæsen til ”Nødflyveplads Vig” og havde kort over landingsbanerne og placering af ammunitionsdepoter og mandskabsbunkere i nærheden. Kortet var tegnet af en dansk modstandsmand og sendt illegalt til England.

9: Demokratiets vugge
I vikingetiden var vandstanden stadig over den nuværende, og man mener, at vikingernes havn Isøre har ligget nord for Hov Vig. Enkelte placerer endda havnen, hvor vikingerne samledes for at gå i leding – på krigstogt – ved Nakke. Isøre var ifølge krønikeskriveren Saxo Danmarks første fælles tingsted, hvor kongerne Harald Hen og Niels blev kåret i 1076 og 1104. At der i gamle dage har været holdt Ting ved Isøre, er givet. Kongestenen på Isøre Tingvej, markerer, at der har ligget et tingsted. På stenen kan man læse ”Paa Isøre Ting kaaredes Harald Hen aar 1076 til Danmarks konge og Niels aar 1104”. Man mener, at hele Rørvig-halvøen på det tidspunkt hed Isøre, og at navnet Rørvig først opstod i 1300-tallet. I mange år har man også ment, at vikingernes havn Isøre lå i Skansehage-bugten, der den dag i dag er en yndet ankerplads for lystsejlere. Faktum er imidlertid, at man ikke ved, hvor havnen lå. Kun kan man være helt sikker på én ting: at den ikke lå på Skansehage.

Følg VisitOdsherred: