10 cool og usædvanlige ting at gøre i Odsherred

De lokale anbefaler:

1: Blaffertur
Hvis du vil lære det virkelige Odsherred at kende, så kom ud af din egen bil, og ind i andres.

I Odsherred er der en stor blafferkultur, så skriv på et skilt hvor du gerne vil hen og stil dig i grøftekanten. Inden for få minutter vil der stoppe en bil og du vil få tilbudt et lift.

Hvis du er venlig og snaksagelig og det ikke er i arbejdstiden, kan det være du bliver inviteret på en kop kaffe eller en omgang aftensmad.

Tag chancen og se hvad der sker.

2: Rapsmarkerne
I maj bølger Odsherred af gule rapsmarker. I stedet for at køre forbi, som du plejer, så stop bilen, tag tøjet af og få resten af familien til at gøre det samme og løb ind i marken.

Husk at få alle med ud af marken og grin nu af den gule farve i alle har fået på hele kroppen.

Sæt jer på en plasticpose og kør videre til én af de mange strande, hvor i kaster jer i havet og mærker det svale forårsvand rengøre jer.

3: Solvognen
Solvognen har stor betydning for den lokale odsing. Selv om Solvognen står bag lås og slå på Nationalmuseet, blev den fundet på en mark af en lokal bonde i Trundholm Mose.

Selv om Solvognen er et af Danmarks vigtigste klenodier, så skal du lede rigtig godt efter fundstedet. Tag vejen mod Nykøbing Sjælland, og hold godt øje med et lille skilt, hvor der står Trundholm Mose. Drej nu ned ad vejen og begiv dig ind i moseområdet. Nu kan du være helt sikker på ikke at møde en eneste turist.

Begynd nu at lede, men sæt resten af dagen af.

4: Sandskredet
Tag til Sct. Hans på Sandskredet. Her vil du se de lokale gå rundt mellem hinanden, kramme, snakke, fortælle små historier og genopfriske deres venskaber.

Den lokale trompetist vil spille op til fælles midsommersang. Det store bål bliver tændt og børnehavebørnenes hjemmegjorte heks går op i flammer og bliver sendt til Bloksbjerg.

Husk din egen madkurv, tæppe og paraply.

Sandskredet ligger i Kongsøre skov, hvor fortiden står lyslevende med de mange dysser og gravhøje om. Mange af dem er fra bondestenalderen og er omkring 5000-5500 år gamle.

Navnet Kongsøre forbindes ofte med sagnkongen Kong Øre. Det fortælles, at han blev dræbt ved Kalundborg og stedt til hvile under en høj i skoven. Med en guldkæde, der var så lang, at den kunne række helt over til Stokkebjerg Skov, der ligger nogle kilometer nord for Kongsøre.

Det er imidlertid mere end tvivlsomt, om der nogensinde har været en Kong Øre. Han er i hvert fald ikke at finde i historiebøgerne og heller ikke i det dynasti af sagnkonger, som vi kender fra de gamle krøniker.

5: Kræmmermarked i Vig
Stå meget tidlig op lørdag morgen en forårs- eller sommeruge. Fyld din trailer med alt det, du alligevel aldrig kommer til at bruge og kør til Kræmmermarkedet i Vig. Her stiller du bare dine ting op på én af de mange pladser (hvis du er tidlig på den kan du snuppe en plads fra en lokal).

I løbet af dagen kommer den markedsansvarlige forbi og afregner pr. løbende meter du har brugt af grønsværen.

6: Sjællands Odde
Hop i en våddragt, og lån undervandsjagtudstyr af en lokal. De gode steder er hemmelige – ikke engang de indfødte fortæller hinanden, hvor de jager. Men prøv dig frem på Sjællands Odde. Så går det ikke helt galt.

Stemningen er intens, når der ryger fladfisk, havørred og måske en enkelt laks på harpunen.

7: Supermarkeder
Hvis du vil være lokal med de lokale, så få fat i ugens reklamer og kik dem grundigt igennem. Måske er du er landet i Odsherred netop i en uge, hvor et af områdets mange supermarkeder holder fødselsdagsfest. Eller endnu bedre – måske åbner der et nyt. Og så er du heldig, for nu har du alle tiders chance for at være rigtig lokal.

Tag til det pågældende supermarked. Kom tidligt, hvis du har bilen med, for der vil være rift om pladserne. Stil dig så op i køen til pølser og øl, og brug nu din unikke mulighed for at få snakket med en lokal.

8: Ulvefaldgruben
I den sydlige ende af Stokkebjerg Skov kan man finde et hul i jorden som er ca. 2 meter dybt og 7 meter i diameter. Ingen ved hvorfor det er der. Men blandt de lokale fortælles det, at det er en ulvefaldgrube fra middelalderen.

Den sidste ulv på Sjælland så dagens lys i 1500-tallet og da var den forhadt af bønder og godtfolk, der netop fangede dem i ulvefaldgruber. Nede i bunden af ulvefaldgruben lagde man lokkemaden, fx en død gris. Når ulven var gået i fælden, kunne den ikke komme op og kunne derefter let dræbes.

Når du alligevel er i Stokkebjerg skov, så giv dig selv lov til at nyde nogen af Europas flotteste bøgetræer. De blev sået i 1823 og nogen af dem er i dag mere end 40 meter høje.

Hvis du har mod på det, kan du gå på jagt efter ruinen af det, som nogle mener er kongens gamle jagtslot Gelstrupgård fra 1000-1100-tallet. Den ligger cirka midt i skoven. Man kan se fundamentet og kælderen til en gammel borg, der har bestået af kampesten. De øvre etager har været bygget i munkesten, som man den dag i dag kan finde rester af i mulvarpeskud. Hele herregårdspladsen består af en 100x300 meter lang banke, og rundt om kan man se sporene af en voldgrav. Man ved ikke, hvor gammel borganlægget er.

9: Vinterbadning
I Odsherred er der rig mulighed for at få dyppet kroppen i iskoldt vand. I Rørvig kan du melde dig ind i Rørvig Helårsbadere, der holder til i smukke rammer på Rørvig Havn. Her kan du klæde om i læ og bade i Isefjorden fra havnens badebro og bagefter få varmen i saunaen (der er pt. venteliste til saunaen).

I Havnebyen på Odden kan du bade fra “Biggas Bro”. Broen er blevet til på initiativ af en engageret lokal vinterbader ved navn Bigga - heraf navnet. Her er badebro, sauna, shelters og grønne rammer.

Yderst på molen i Nykøbing finder du et lille omklædningshus. Spørg en lokal om du kan låne en nøgle, og hop så ellers i bølgerne.

10: Egebjerghalvøen
Selv om du er bange for heste og aldrig har siddet på én før, så lej en islandsk én af slagsen hos Lina, der kender hver en krog på Egebjerghalvøen. Hun vil vise dig den smukkeste egeskov i Danmark, tage dig med ind på bøndernes marker, forbi Kong Øres grav, igennem smukke kornmarker og langs Isefjordens milde kyst.

Følg VisitOdsherred: