Nr. Jernløse Mølle

Foto: VisitHolbæk
Attraktioner
Museer
Adresse

Møllebakken 2

4420 Regstrup

Kontakt

Besøg en Hollandsk vindmølle fra 1853.

Nr. Jernløse Mølle er en ”Hollandsk vindmølle”. De hollandske møllebyggere begyndte omkring 1550 at bygge disse ottekantede møller, hvor hatten kan krøjes (drejes) rundt efter vinden. De første møller af denne type blev i Danmark bygget på de københavnske fæstningsvolde omkring 1680. 

En af disse er Nr. Jernløse Mølle, som du finder på Møllebakken 2, 4420 Regstrup. Du kan besøge møllen, helt gratis, den første søndag i måneden, fra april til og med oktober, kl. 14-16.  

 

Mølledagen

Vær med til at fejre den landsdækkende Mølledag, søndag d. 18. juni 2017.

 

Om Nr. Jernløse Mølle

Nr. Jernløse Mølle blev i 1853 bygget på Nørrevold i København, og sammen med mange andre vindmøller på voldene producerede den mel og gryn til den københavnske befolkning. I forbindelse med Københavns udvikling blev flere af fæstningsvoldene sløjfet, da de ikke længere havde nogen betydning for forsvaret af byen, og i 1885 blev møllen på Nørrevold revet ned. Gårdejer Niels Peter Rasmussen, Nr. Jernløse, købte al tømmeret, og med hestevogne transporterede man materialerne til Jernløse og genopbyggede møllen her.

I 1899 købte møller Ole Martin Nielsen møllen, der var i familiens eje i mere end 60 år. I 1901 anlagde man et savværk ved møllen, og kornmagasinet blev bygget i 1920. I 1922 blev møllen moderniseret med selvkrøjer-vindrose og selvsvikker-klapsejl. Møllen skiftede senere ejer hele tre gange, men i 1979 købte Jernløse kommune den  bevaringsværdige mølle. Kommunen istandsatte den udvendige del af møllen, hvis udseende og funktion blev ført tilbage som før 1922.


Den 20. juni 1993 overgav Jernløse kommune møllen til den selvejende institution ”Nr. Jernløse Møllelaug”, der arbejder med den indvendige restaurering. Det er møllelaugets formål, at møllen igen skal male mel som i ”gamle” dage, og at den bliver et arbejdende museum fra en nu svunden tid.


Grupper

Grupper kan desuden besøge møllen på andre tider – mod et vederlag. Hør mere ved at henvende dig til formand for Møllelauget Bent Jørgensen, tlf. 2340 3003.

Adresse

Møllebakken 2

4420 Regstrup

Facilities

Mølle

Sidst opdateret af
VisitHolbæk